fbpx Skip to main content

ΒΡΑΔΥΝΗ ΣΚΗΝΗ

Κωμωδία

Τσετσέ

του Λουίτζι Πιραντέλλο

Σκηνοθεσία: Μάνος Τριανταφυλλάκης

12  – 13 Iανουρίου 2017

Ωρα 21:00

Διάρκεια: 60′

Πάτρα – στο Λιθογραφείον

H Επίσημη Πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47).

Τσετσέ πατάει στα ίχνη της γαλλικής vaudeville και της κωμωδίας των παρεξηγήσεων, γεγονός που του χαρίζει μια μοναδικότητα ως προς το ύφος και τα χαρακτηριστικά της γραφής στο σύνολο των έργων του Pirandello. Το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας νεαρός bon viveur που διάγει έναν έκλυτο βίο.

Το κείμενο είναι πλούσιο σε λογοπαίγνια, ενώ οι ευφυείς ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη. Ύστερα από έναν ορυμαγδό ανατροπών, το τέλος θα έρθει για να αποδείξει ότι η στρατηγική του πολυμήχανου νεαρού είναι η σωστότερη και ασφαλέστερη οδός για την ευτυχία όλων…

Ο λόγος του Pirandello γίνεται, για άλλη μια φορά, το όπλο της γοητείας των πρωταγωνιστών του και της έλξης των θαυμαστών του, θεμελιώνοντας ακόμα πιο στέρεα τη διαχρονική του σχέση με το ελληνικό κοινό…

Πριν την επίσημη πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου 2016 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώθηκε Ημερίδα αφιερωμένη στην παράσταση Τσετσέ με θέμα: «Luigi Pirandello: η πορεία από τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία στο θέατρο» / «L’itinerario dalla letteratura e la filosofia al teatro»: Επίτιμος προσκεκλημένος: Paolo Bosisio. O Paolo Bosisio είναι επίτιμος καθηγητής Ιστορίας Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «Teatro Giacosa», όπως επίσης και σκηνοθέτης όπερας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Gabriele D’Annunzio” και στη χώρα μας έγινε γνωστός χάρη στο βιβλίο του: Ιστορία του Θεάτρου.

Στη συνέχεια ανέβηκε για οχτώ παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου (2016), κάθε Σάββατο και Κυριακή στον χώρο τέχνης Art 63 (3ης Σεπτεμβρίου 63).

Ο σκηνοθέτης Μάνος Τριανταφυλλάκης σημειώνει για την παράσταση:

«Η πρώτη ανάγνωση του Τσετσέ δημιουργεί στο νου τις εικόνες της κωμωδίας των παρεξηγήσεων και της κλασικής κωμωδίας. Όμως, εμβαθύνοντας στο κείμενο, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το παιχνίδι των λέξεων και συμβολισμών του Πιραντέλο. Αυτό το σκοτεινό παιχνίδι, η υποκριτική που υποκρύπτει ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας και ο χλευασμός της ίδιας της ζωής του ήρωα, με έκαναν να θέλω να ζωγραφίσω τα πρόσωπα μέσα σε έναν πιο αμαυρωμένο καμβά. Να φτιάξω μια ατμόσφαιρα που να ενέχει όλους τους συμβολικούς κώδικες σκηνοθετικά που ήθελε να αποδώσει ο Πιραντέλο. Έτσι, η κωμωδία παρεξηγήσεων μετουσιώνεται σε μια μαύρη κωμωδία, με έντονες στιγμές εσωτερικής πάλης και αγωνίας, δίχως να στερείται κωμικότητας. Πολλές συνθήκες δεν φανερώνονται, αλλά υπονοούνται αφήνοντας στον θεατή την ευκαιρία να δώσει την δική του προσωπική ερμηνεία».

Η μεταφράστρια Ελίνα Νταρακλίτσα εξηγεί ότι «ο Τσετσέ ανήκει χρονικά και θεματικά στην πρώτη περίοδο της δραματουργικής προσφοράς του Πιραντέλο, η οποία περιλαμβάνει όλα του τα έργα μεταξύ των ετών 1910-1918. Οι ήρωες των πιραντελικών ετών συνηθίζουν να έχουν αφύσικη συμπεριφορά και να την προβάλλουν έντονα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ήρωας στο έργο του δραματουργού καταφέρνει να χειρίζεται όπως θέλει την «καθώς πρέπει» αριστοκρατία. Εκείνος την απωθεί, αλλά εκείνη τον αποζητά.

Το έργο γράφηκε το 1913 και είναι το πρώτο που ο Ιταλός δραματουργός δημιούργησε αποκλειστικά για το θέατρο. Ανέβηκε για πρώτη φορά δυο χρόνια μετά τη συγγραφή του στη Ρώμη, ενώ πιθανολογείται ότι λίγο πριν είχε ανέβει μια διασκευή του έργου στη Νάπολη.

Σκηνοθεσία: Μάνος Τριανταφυλλάκης
Μετάφραση-Σύμβουλος Δραματουργίας: Ελίνα Νταρακλίτσα
Σκηνικά-Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας

Τραγούδι “Τσετσέ”: Σύνθεση-Ερμηνεία:Γιώργης Χριστοδούλου
Στίχοι: Ελίνα Νταρακλίτσα
Τραγούδι “Ρόλοι της Ζωής μου”: Σύνθεση: Γρηγόρης Παπαπαναγιώτου, Ερμηνεία: Πάνος Ζουρνατζίδης, Στίχοι: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Τραγούδι “Santu Paulu”: Encardia
Τραγούδι “Τorchiarollo”: Encardia
Μουσική Επιμέλεια: ManosJMT

Βίντεο – Φωτογραφίες: Μιχάλης Φελάνης
Μοντάζ – Τίτλοι: Νίκος Κονιτσιώτης, Γιώργος Παυλούδης
Πρωτότυπη Μουσική για Ράδιοτηλεοπτικό τρεϊλερ: Γιάννης Γκίκας

Παίζουν:
Τσετσέ: Βασίλης Οικονόμου
Σκουατρίλια: Πάνος Ζουρνατζίδης
Νάντα: Βασίλης Οικονόμου-Πάνος Ζουρνατζίδης
Υπηρέτης: Μάνος Τριανταφυλλάκης
Φωνή: Κωστής Μαλκότσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Trailer παράστασης:

Teaser παράστασης:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ