fbpx Skip to main content

Λίγα λόγια για το ΘΕΑΜΑ

Η θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου για άτομα με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή της. Όλοι/ες οι ηθοποιοί της είναι μέλη του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών). Απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με και χωρίς αναπηρία καθώς συνέβαλε στην άρση της προϋπόθεσης της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που είχε θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί κάτι που στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός.

Το ΘΕΑΜΑ αγωνίζεται για την καθολική προσβασιμότητα στην Τέχνη Ιδρύθηκε το 2010 με τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με κύριο στόχο τη συμπερίληψη κι ενσωμάτωση των ηθοποιών με αναπηρία στον επαγγελματικό χώρο.

Θέαμα (ορισμός): εικόνα αντικειμένων ή γεγονότων που βλέπει μπροστά του ο παρατηρητής ή θεατής, ικανή να προξενήσει συναισθηματικές αντιδράσεις.

Έως σήμερα το ΘΕΑΜΑ ανεβάζει παραστάσεις τόσο κλασικού ρεπερτορίου από την εγχώρια και διεθνή θεατρική δραματουργία όσο και σύγχρονου έργου. Από τις 21 Οκτωβρίου 2018 λειτουργεί και η παιδική σκηνή με το έργο του Βασίλη Οικονόμου και της Ελιάνας Περηφάνου: “Νάρκισσος & Ηχώ …και άλλες μεταμορφώσεις”.

Η πρώτη αναγνώριση έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού όταν πιστοποιεί την ομάδα ως επαγγελματική και την επιχορηγεί για τη χρονιά Καβάφη 2013 με το έργο “Κ.Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής”. Σε διεθνές επίπεδο το 2012 η πρώτη παρουσίαση γίνεται με την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή στο Τορίνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Act for Acting”. O ιδρυτής της ομάδας δίνει master-class στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2013 με θέμα “Space and Time in Ancient Greek Tragedy“.

Στη συνέχεια η συμμετοχή των μελών της ομάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι αδιάλειπτη : Erasmus+, Grundtvig. Τελευταία συμμετοχή της ομάδας στο εξωτερικό είναι στο Brighton Fringe Festival 2017 με το έργο “Blindfold-The Night of the Hunt” της Σοφίας Σταυρακάκη που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές (http://fringereview.co.uk/review/brighton-fringe/2017/blindfold-the-night-of-the-hunt/). Στην Ελλάδα η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 με το έργο “Πέρσες” του Αισχύλου (Εθνικό Θέατρο 13&14/7/2016) αποτέλεσε τη σημαντικότερη στιγμή της καθώς οι κριτικοί την χαρακτήρισαν ως μία από τις 3 καλύτερες παραστάσεις του Φεστιβάλ για τη χρονιά εκείνη (Λ. Πολενάκης, Εφημερίδα “Αυγή”).

 

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας είναι ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός ΑμεΑ – Σκηνοθέτης- Αρχαιολόγος) που ο ίδιος αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του έδωσε συνέβαλε γόνιμα στην αμφισβήτηση και τελικά άρση αυτού του κανονισμού (Φεβρουάριος 2017) και συνεχίζει στο παρόν με μια αξιόλογη έως τώρα διαδρομή στα θεατρικά δρώμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στα τμήματα του εργαστηρίου μη ανάπηρων ατόμων (σε ποσοστό έως 30%) προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή ένταξη προς τη κοινωνική συμμετοχή και ταυτόχρονα την παιδαγωγικά ορθή μέθοδο θεατρικής διδασκαλίας και αγωγής.