fbpx Skip to main content

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Θέατρο Παραλόγου

Η “Φαλακρή Τραγουδίστρια” στα «Μενάνδρεια 2023» του Δήμου Κηφισιάς!

Συγγραφέας: Ε. Ιονέσκο
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη

”Η Φαλακρή Τραγουδίστρια” του Ε. Ιονέσκο
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 20:30 Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς
(Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)
Δήμος Κηφισιάς Ερυθραίας Εκάλης
Είσοδος Ελεύθερη

 

Σημείωμα Σκηνοθέτιδος

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια δεν είναι μια παράλογη ιστορία, αλλά η επικύρωση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
Στη θαλπωρή της αστικής κατοικίας δύο κατ’ επίφαση ζευγάρια, ένας πυροσβέστης και μια υπηρέτρια βρίσκονται αιχμάλωτοι σε μια χαοτική δίνη μυθοπλασιών, σ’ ένα καλειδοσκόπιο των υπερφίαλων εικόνων τους, να επινοούν τον εαυτό τους κυριολεκτικά κάθε στιγμή.
Οι ήρωες υπνοβατούν χαμένοι σε ένα αποσυντιθέμενο γλωσσικό σύστημα επικοινωνίας και στη τυχαιότητα των “οικογενειακών” δεσμών, χωρίς την παραμικρή βεβαιότητα ποιος είναι ποιος.
Πριν από το Salto mortale, καθώς ο χρόνος ψιθυρίζει την αντίστροφη μέτρηση, πρόσωπα της “καλής” κοινωνίας καταπίνουν αντιληπτικά χάπια σαν Θεία Ευχαριστία και θυμίζουν γκρεμοτσακισμένους κλόουν σε μια κωμικοτραγική πράξη σωματικής και πνευματικής καθυπόταξης στην ανίατη αρρώστια των παρόντων απόντων, των ζωντανών νεκρών, των πειθήνιων οργάνων της πολιτικής νομιμότητας που στήνει τον περίτεχνο ιστό της αράχνης για να παγιδεύσει όσους νομίζουν ότι καθορίζουν τη μοίρα τους.
Και αν υποθέσουμε ότι ο θάνατος μας καταδικάζει σε μια απέραντη ερημιά ονείρων χωρίς διαφυγή, μια προκάτ ζωή χωρίς περιεχόμενο και νόημα, που ματαιώνει το μέλλον, πώς την αναχαιτίζεις;»

Σοφία Σταυρακάκη

Συγγραφέας: Ε. Ιονέσκο
Μετάφραση: Σοφία Σταυρακάκη
Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη
Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Θένια Καρλάφτη
Φωτογραφία: Peny Delta
Βοηθός Παραγωγής: Νατάσα Γάτσιου
Φροντίστρια: Σταυρίνα Πολυδώρου
Επικοινωνία: Ζέτα Θεοδωρέλου

Διανομή (κατά σειρά εμφάνισης):

Μαίρη (υπηρέτρια): Σοφία Σταυρακάκη
Κα Σμιθ: Όλγα Νικολαΐδου
Κος Σμιθ: Πάνος Ζουρνατζίδης
Κος Μαρτέν: Βασίλης Οικονόμου
Κα Μαρτέν: Έλη Δρίβα
Λοχαγός Πυροσβεστών: Ανδρέας Αντωνιάδης

Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ 2023
Διάρκεια: 80’

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:

Ελένη Μπατζιοπούλου
Έλενα Ζωρογιαννίδη
Ακουστική Περιγραφή στην Ελληνική Γλώσσα:

Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E.P.

Ελεύθερη είσοδος

Trailer παράστασης:

Φωτογραφίες παράστασης:

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση είναι συγκλονιστική σε όλα τα επίπεδα. Η ερμηνεία από κάθε ηθοποιό, κατάθεση ψύχης, με εξαιρετικό σουρεαλιστικό γκροτέσκο στυλ στην ενδυμασία και στο μακιγιάζ να το ολοκληρώνει.Η εναλλαγή των τραγουδιών, μεταξύ των διαλόγων, κορυφώνεται δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο suspense.

Η σκηνοθέτις, βλέπει τον καθωσπρεπισμό και τη σοβαροφάνεια της αστικής τάξης με μια σατιρική ματιά
Και εστιάζει στην απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας των ανθρώπων-κάτι που συναντάμε καθημερινά και στην εποχή μας. Η μουσική πλαισιώνει την δραματική καθημερινότητα των ζευγαριών με έναν ρομαντικό τρόπο.

Μάρθα ΛεμονήΘεατρο.gr

Έργα όπως η «Φαλακρή τραγουδίστρια» γράφτηκαν ώστε η πλοκή τους και το νόημά τους να καταστρατηγούνται όλο και περισσότερο από τους σκηνοθέτες. Με αυτή την έννοια η σκηνοθετική παρέμβαση της Σοφίας Σταυρακάκη θεωρείται επιτυχημένη. Το σκηνικό, που θυμίζει μικρό πολύχρωμο κλουβί, συμβάλλει στην κατακερμάτιση του έργου σε μικρότερες ενότητες. Η ισορροπημένη ερμηνεία της Όλγας Νικολαΐδου αποδεικνύεται ουβερτούρα-θεμέλιο για τη συνέχεια, στην οποία το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο οδηγεί κατά σημεία στην εντύπωση ομαδικού παραληρήματος. Ωστόσο όλοι οι συντελεστές της παράστασης φαντάζουν να εκτελούν με ακρίβεια ένα σαφές δραματικό σχέδιο. Όλοι τους έχουν πολύ καλές στιγμές, ο Πάνος Ζουρνατζίδης είναι ένας πειστικός κύριος Σμιθ με την ερμηνεία του στα όρια εντυπωσιακού μπαρόκ. Ο Βασίλης Οικονόμου ως Μάρτιν κινείται με χαρακτηριστική άνεση στο κλειστοφοβικό σκηνικό, η Έλη Δρίβα τηρεί αριστοτεχνικά ένα δικό της ρυθμό, ο Ανδρέας Αντωνιάδης ως αρχιπυροσβέστης είναι απολαυστικός, ενώ η Σοφία Σταυρακάκη στο ρόλο της υπηρέτριας λειτουργεί ως ένας αθέατος μαέστρος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Θένιας Καρλάφτη δίνουν μια εσάνς κομέντια ντελ άρτε και η πολύ καλή μουσική επιμέλεια του Ηλία Κουρτπαρασίδη άλλοτε κατακλυσμιαία άλλοτε συγκινητική συμβάλλει στη γενική θετική εντύπωση που αφήνει αυτή η παράσταση.

Δημήτρης Στεφανάκης"ΦΩΣ"

H Σοφία Σταυρακάκη και η θεατρική ομάδα «ΘΕΑΜΑ» να μας οδηγήσει στο σύμπαν του Ιονέσκο, στο «θέατρο του παραλόγου» και στον χώρο που ακόμα οριοθετεί «η φαλακρή τραγουδίστρια».
Η παράσταση στο θέατρο «Ίσον» είναι το σήκωμα της κουρτίνας της επιβαλλόμενης πραγματικότητας.

Η ποίηση του Ιονέσκο είναι το χαμόγελο και ο πόνος της σκέψης και αυτό φάνηκε στην παράσταση της Σοφίας Σταυρακάκη.

ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟΓYΡΙΣΜΑ

Η σκηνοθεσία της Σοφίας Σταυράκακη βασίζεται στον φρενήρη ρυθμό που δίνει το αναποδογύρισμα της «πραγματικότητας». Ανάμεσα στα εισαγωγικά, τα ανατρεπτικά της μετάφρασης (από τη σκηνοθέτρια). Όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό σημείωμα «Η φαλακρή τραγουδίστρια δεν είναι μια παράλογη ιστορία, αλλά η επικύρωση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας».

Οι ηθοποιοί που βρίσκονται στη σκηνή είναι παραδομένοι στο «παράλογο» και το δείχνουν με άμεσο, χωρίς υπερβολές, τρόπο. Πραγματικά δεν περισσεύει κανείς. Η Όλγα Νικολαϊδου και ο Πάνος Ζουρνατζίδης είναι οι «Σμιθ». Ο Βασίλης Οικονόμου και η Έλη Δρίβα είναι οι «Μάρτεν». Η Σοφία Σταυρακάκη είναι η υπηρέτρια και ο Ανδρέας Αντωνιάδης ο λοχαγός πυροσβεστών. Άνετοι, αφελείς, επηρμένοι, περίεργοι, χαριτωμένοι, λογικοί, παράλογοι. Τα κοστούμια και το σκηνικό ανήκουν στην Θένια Καρλάφτη [άμεση σύνδεση με το κείμενο]. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ηλία Κουρτπαρασίδη. [ταιριαστές επιλογές]. Η αξιόλογη αυτή η παράσταση, η ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Ιονέσκο, φέρει τη φροντίδα της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα) θεατρικής ομάδας «ΘΕΑΜΑ». Κατά τη διάρκεια της παράστασης υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςGazzetta