ΟΔΥΣΣΕΙΑ – Ένα Ταξίδι Μέσα μας
Τρεις θεατρικές ομάδες από τρεις χώρες
Τρεις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις
Μία παράσταση
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΒΑ:
Θέατρο Εν Αθήναις
(Ιάκχου 19 – δίπλα στο μετρό Κεραμεικός)
27 Οκτωβρίου στις 7μμ
Είσοδος Δωρεάν Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) Ακουστική περιγραφή στην Ελληνική Γλώσσα Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2130411546
Σε έναν κόσμο διαρκών αλλαγών και αβεβαιότητας, ο καθένας μας διασχίζει το δικό του τοπίο συναντήσεων, επιλογών, δοκιμασιών και ερωτημάτων. Στην πορεία συναντάμε τους άλλους — αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Τις κρυφές πτυχές του εσωτερικού μας κόσμου: τους φόβους και τις επιθυμίες μας, τις αδυναμίες και τις δυνάμεις μας, τις ενοχές, την ελπίδα, τη βαθιά επιθυμία να ανήκουμε κάπου.
Εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Ομήρου, η παράσταση «Οδύσσεια – Ένα Ταξίδι Μέσα μας» αφήνει πίσω της τη γνώριμη αφήγηση του έπους και στρέφεται στο εσωτερικό ταξίδι του ανθρώπου. Οι περιπλανήσεις, οι δοκιμασίες, οι απώλειες και οι συναντήσεις του Οδυσσέα μετατρέπονται σε ένα μεταφορικό τοπίο, μέσα από το οποίο αναδύονται διαχρονικά ερωτήματα: Ποιοι είμαστε; Σε τι πιστεύουμε όταν οι βεβαιότητές μας αρχίζουν να κλονίζονται; Πού συναντιέται η ατομική ευθύνη με τη συλλογική; Πού τελειώνει ο πόνος και πού αρχίζει η δυνατότητα για αλλαγή; Και πώς βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε όταν ο δρόμος μπροστά μας γίνεται δύσκολος;
Όπως ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη ή ο Τηλέμαχος, έτσι κι εμείς είμαστε ταυτόχρονα ήρωες και αντιήρωες. Κάνουμε επιλογές — σωστές και λανθασμένες. Πέφτουμε, χάνουμε τον δρόμο μας και σηκωνόμαστε ξανά. Και, όπως ο Οδυσσέας, αναζητούμε τον δικό μας προορισμό: έναν τόπο που μπορούμε να αποκαλέσουμε σπίτι, έναν τόπο όπου νιώθουμε ότι ανήκουμε και βρίσκουμε γαλήνη. Έναν δρόμο επιστροφής στον εαυτό μας.
Η παράσταση «Οδύσσεια – Ένα Ταξίδι Μέσα μας» φέρνει στο επίκεντρο τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου — τη βαθιά ανάγκη να γίνουμε αποδεκτοί, να αναγνωριστούμε και να μας δουν πραγματικά όπως είμαστε, με την αλήθεια μας, ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας.
Η παράσταση ξεδιπλώνεται ως ένα αφαιρετικό μωσαϊκό θεατρικών εικόνων. Τρεις διακριτές καλλιτεχνικές οπτικές ενώνονται, όπως τα μέρη ενός τρίπτυχου, δημιουργώντας ένα ενιαίο, κοινό σκηνικό έργο.
Τρία ευρωπαϊκά θέατρα συναντιούνται σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι: το ΘΕΑΜΑ από την Ελλάδα, η Compagnia Berardi Casolari από την Ιταλία και το PLAVO Theatre – Theatre Laboratory από τη Σερβία.
Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος We Want More , το οποίο έχει ως όραμα τη διεύρυνση των ορίων της προσβασιμότητας στο θέατρο. Συνδυάζοντας διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, εμπειρίες και τρόπους έκφρασης, η «Οδύσσεια – Ένα Ταξίδι Μέσα μας» διερευνά τη δυνατότητα ενός θεάτρου που ανήκει σε όλους — ενός χώρου όπου τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό μπορούν να αναγνωρίσουν κάτι από τον εαυτό τους, να συναντήσουν εμπειρίες διαφορετικές από τις δικές τους και να νιώσουν μέλη μιας κοινότητας ισότιμων ανθρώπων.
Χωρίς καμία εξαίρεση.

